Укриття українців в ЄС: підготовка до виїзду та права



Якщо ви шукаєте порятунку на території Європейського Союзу, то ви повинні знати ключову інформацію про свої права щодо перетину кордону, тимчасового та міжнародного захисту, а також щодо пересування між країнами-членами ЄС.

Про це повідомляють на порталі European Commission.

Підготовка до виїзду

Візьміть із собою чинні проїзні документи. Однак відсутність проїзних або медичних документів (довідка про щеплення, тест на Covid-19) не стане перешкодою вашому в’їзду до ЄС.

Усі країни-члени ЄС, що межують з Україною, з гуманітарних міркувань дозволяють в’їзд особам, які рятуються від війни в Україні, незалежно від наявності у них біометричного закордонного паспорту. Це стосується і дітей. Якщо у вас українське громадянство і біометричний паспорт, ви можете в’їхати до ЄС, пред’явивши цей документ на кордоні. У всіх інших випадках країни-члени приймуть вас на гуманітарній основі.

Контроль представниками поліції та інші адміністративні перевірки можливі в будь-який момент. Потрібно співпрацювати і надавати необхідні документи та інформацію представникам поліції, прикордонних служб, а також іншим уповноваженим органам.

Ваші права на території ЄС

В ЄС у вас є кілька варіантів дій, в залежності від ваших особистих обставин:

1. Тимчасовий захист.

Якщо ви проживали в Україні на постійній основі і виїхали з країни, щоб уникнути війни з 24 лютого 2022 року, ви маєте право на тимчасовий захист у будь-якій країні ЄС. Він триватиме щонайменше один рік, він може бути продовжений залежно від ситуації в Україні. Права згідно з Директивою про тимчасовий захист включають: дозвіл на проживання, доступ до ринку праці та житла, медичну допомогу та доступ до освіти для дітей. Кожен, хто легально проживає в ЄС, також має право відкрити основний банківський рахунок.

2. Міжнародний захист у країні першого в'їзду (статус біженця).

Відповідно до законодавства ЄС, ви повинні подати заяву на міжнародний захист у першій безпечній країні. Заявники на міжнародний захист мають подібні права з тимчасовим захистом, але є деякі відмінності. У разі розгляду заяви про надання статусу біженця особа може отримати доступ до ринку праці через 9 місяців, якщо до того моменту її справа не отримала остаточного рішення.

3. Репатріація.

Незалежно від вашої національності, якщо ви проживали в Україні і втекли від війни, вам належить право на в’їзд до ЄС. Якщо репатріація до вашої країни походження не становить загрози, вам слід звернутися до відповідних органів чи організацій, які допоможуть вам повернутися до країни походження.

Вам слід звернутися до посольства/консульства вашої країни походження в державі-члені, де ви зараз перебуваєте.

Подальші подорожі в ЄС

У більшості випадків, якщо ви втекли від війни в Україні, ви зможете подорожувати до інших країн ЄС. Для українців це право походить від безвізового режиму між ЄС та Україною.

Інформація про національні органи та варіанти безкоштовного проїзду

У країні ЄС є національні органи та організації, куди можна звертатися для отримання тимчасового захисту. Ви також існують певні варіанти безкоштовного проїзду, що пропонуються транспортними компаніями.

Данну інформацію можна переглянути за посиланням. Для цього вам потрібно обрати на мапі країну, яка вас приваблює.



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW