У Полтаві пропонують провести дерусифікацію: демонтувати «орла» і пам’ятники Петру І



На сайті Полтавської міської ради з’явилася петиція №648 під назвою «Дерусифікувати Полтаву». Її автор, полтавець Олексій Логвінов, пропонує перейменувати у місті об’єкти топоніміки , а також демонтувати пам’ятники, меморіальні дошки та інші об’єкти, які прославляють російських або радянських діячів. Зокрема – демонтувати Монумент слави у Корпусному саду, а також пам’ятники Петру І у музеї історії Полтавської битви та коменданту фортці Алєксєю Кєліну на Першотравневому проспекті.

- За рік до Полтавської битви, у 1708 році ті самі російські окупанти, яких славлять полтавські пам'ятники, вбили усіх мирних мешканців гетьманської століці Батурина - чоловіків, жінок, дітей. За 300 років російські дикуни не змінилися - сьогодні ми є свідками звірств росіян у Бучі, Ірпені, Бородянці, Маріуполі, Краматорську та багатьох інших містах і селах України. Залишати пам'ятники російським окупантам посеред Полтави, якими б старими, гарними з мистецької точки зору, чи "рідними" для полтавців вони не були, неприпустимо й аморально. Це образа пам'яті закатованих українців як Батурина 1708, так і Бучі 2022, - пише автор петиції.

У Полтаві пропонують провести дерусифікацію: демонтувати «орла» і пам’ятники Петру І, фото-1

У рамках дерусифікації міста автор петиції пропонує також демонтувати пам’ятники військовим діячам радянського періоду – Алєксєю Зигіну та Нікалаю Ватутіну. Як аргумент, наводить той факт, що «Зигін та особливо Ватутін ще в часи Перших визвольних змагань (1917-1922) активно брали участь у становленні радянської влади та придушенні селянських повстань в Україні».Крім цього, автор петиції пропонує перейменувати низку вулиць та інших об’єктів, названих на честь росіян. Серед них – вулиці Балакіна, Ватутіна, Гагаріна, Гастелло, Пушкіна та інші.

Петицію підтримали вже 10 мешканців громади. Нагадуємо, для розгляду на комісії Полтавської міської ради петиція має набрати 250 голосів за 90 днів.

Нагадаємо, минулого року із Монументу слави у Корпусному парку кілька разів знімали прапори, але патріоти та учасники бойових дій повертали їх на місце.

Щоб оперативно стежити  за перевіреними новинами підписуйтеся на наш Telegram. Разом тримаємо інформаційну оборону. Україна переможе!



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW