Мешканцям Новомосковщини нагадали, як вберегтися від кліщів



Мешканцям Новомосковщини і області нагадали, як вберегтися від кліщів.

Навесні активізуються кліщі. Лікарі кажуть – небезпека у тому, що вони можуть спричинити хворобу Лайма.

Про це йшлося на брифінгу у Дніпропетровській обласній військовій адміністрації.

«Навесні природа прокидається, а з нею і кліщі. Найчастіше вони ховаються у траві, на кущах на висоті 1,5 м від землі. «Улюблені» місця для укусу – ділянки за вухами, потилиця, живіт, пахова область. Але людина не завжди може відчути «напад», адже кліщі виділяють анестезуючу речовину», – розповіла завідувачка відділення Дніпропетровського обласного центру контролю та профілактики хвороб Галина Шамичкова.

Аби вберегтися від укусів, слід дотримуватися простих рекомендацій. Збираючись на природу, обрати одяг світлих кольорів, який щільно прилягає до тіла. Користуватися репелентами, що відлякують кліщів. Кожні 2 години – оглядати себе, близьких та домашніх тварин.

Галина Шамичкова додала – майже 30% кліщів уражені борелієм. Вони можуть спричинити хворобу Лайма.

«Хвороба Лайма, або кліщовий бореліоз – інфекційне захворювання. Воно уражає шкіру, нервову та серцево-судинну системи, опорно-руховий апарат. Минулоріч в Україні зафіксували понад 2,5 тис випадків ураження. З них більш ніж 100 – на Дніпропетровщині. Одна з характерних ознак хвороби – чітко окреслена пляма на місці укусу», – зазначила вона.

Якщо уникнути укусу не вдалося, слід звернутися до найближчого медзакладу. За відсутності такої можливості – обережно видалити кліща пінцетом. Бажано віднести його до лабораторії на дослідження.

Звертатися можна до Дніпропетровського обласного центру контролю та профілактики хвороб. Телефони: 067 98 99 888, 056 731 96 19.

Читайте також:У волонтерів Новомосковщини, які готують їжу для ЗСУ, закінчилися овочі: що потрібно



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW