Комп'ютерна гра та почуття гумору допомогли родині вижити в Маріуполі



Майже 5000 людей було вбито у південно-українському місті Маріуполі з початку його облоги російськими військами, повідомило агентство Reuters з посиланням на прес-секретаря мера міста. Прес-секретар навів дані мерії, згідно з якими майже 90 відсотків будівель у Маріуполі пошкоджено, а близько 40 відсотків – повністю зруйновано. Гуманітарні коридори постійно зриваються ворогом, роблячи неможливим евакуацію людей. Постійні обстріли довели маріуполців до гуманітарної катастрофи. Вирватись с полону орків вдалося не всім і історії виживання страшні. Один із таких випадків розкаже редакція 056.

Як зазначає маріуполець його врятувала жага захистити і врятувати родину. Корисними стали часи проведені за грою This War of Mine та почуття гумору. В історії ми будемо його називати Микола, це не справжнє ім'я молодого чоловіка. Наразі наш герой хоче залишитись інкогніто. 

У перші дні Микола побачив людей, які везли величезні візки з гіпермаркетів, забиті різноманітними товарами. Серед них були помічені і телевізори та лего та ліфчики з трусиками. Навіщо питали ми? А війна закінчиться, тоді й знадобиться, відповідали вони.

Хлопці зробили не одну ходку і, швидше за все, забили всю квартиру новими товарами широкого вжитку. Їх старання були марними і їх квартири зруйнував ворог. Самих їх по розповідями очевидців пізніше накрило градом прям у гіпермаркеті. 

Щодо мародерства продуктових з метою виживання - за чутками їх розкривали чоловіки в одязі захисного кольору без опізнавальних знаків, брали найнеобхідніше, а потім запускали збожеволілий від голоду натовп.

"Не буду писати чи я брав у цьому участь, але заморожені курячі крильця ми смажили, варили, парили майже всі три тижні проживання. Можливо ми їх заготовили раніше, після поранення не пам'ятаю). Взагалі добувати їжу під артилеристськими дуелями той ще екшен - ніколи не знаєш, куди прилетить і чи ти житимеш у наступну секунду, але ворушитися ти тупо мусиш, бо в тебе на шиї два пенсіонери, двоє дітей і дружина, яка зашивалася організовуючи цей табір“, - згадує Микола. 

Потім після складів замороженої продукції, яку майже повністю вивезли люди на великому зеленому уралі, Микола разом з родиною вирішили годувати тих, хто сам не здатний ні добувати ні готувати їжу самостійно, бо пельменів на складі було на кілька місяців вперед.

Шлях на базу лежав через загородження з декількох десятків замінованих міських автобусів, що згоріли, і трасу, усеяну нерозірваними мінами та уламками танків, гаубиць та інших БТРів. У розпорядженні була тільки рокла (велика вілла на маленьких коліщатках, на якій вантажники розвозять продукти в супермаркетах), груба чоловіча сила і півсотні людей, що потребують притулку.

Хлопці говорили, що їх часто зупиняли військові і допитували куди, кому і навіщо, але щойно дізнавалися, що все робиться з добрими намірами відпускали гуркіт деліжанс додому.

Спочатку добрі люди привозили до притулку величезні вози з продуктами, щоб народ брав собі необхідну кількість картоплі, олії, круп, але коли молодь, яка сама могла ходити добувати собі і близьким провізію почала нахабніти і сидячи в підвалі брати по парі мішків, ховаючи їх по кутах, халява закінчилася.

Взагалі питання видобутку завжди стояв - хтось ходив за десяток кілометрів на оптові бази за водою та їжею, хтось по магазинах за шмотками, хтось по скриньках з сигаретами, але були й такі, хто займався рутиною і їм діставалося все за так.

Рутину Микола розбив на кілька етапів і йому легше описати звичайний день із самого ранку.

Підйом о 4-й ранку, потрібно розпалювати багаття, яке було організоване на сходах під'їзду, бо на вулиці був мінопад, часом град, від мінус 300 в момент удару снаряда в будинок, до плюс 1700 в момент вибуху фугасу.

Для цього потрібно було лопатою вибрати всю золу після попереднього дня горіння багаття і розпалювати нове. Якщо з учора народ заготував дрова, то супер, якщо ні, то з самого ранку доводилося ламати дрібні гілки на розпалювання та пиляти пилкою стовбури дерев уже на підтримку вогню.

Сіткою виступали розібрані візки із сильпо, на них якраз вільно розміщувалися два чайники та три середні каструлі. Стінки їхнього бордюрного каменю ідеально виконували свою роль жароутримувача.

Коли вогонь вже горить, треба підготувати посуд - помити каструлі, миски, вилки, чашки з вечора. Для економії води посуд мили раз на три дні, потім раз на тиждень. У перший чайник зливали воду їхніх термосів, які заготовляли на ніч для їжі дитини та кип'ятили її.

Наступні чайники, їх зазвичай три, набиралися з раніше заготовленої води.

Воду заготовляли купою різних способів: збирали дощову воду, набирали та топили сніг, шукали в офісах АТС відра прибиральниць із заздалегідь набраною та залишеною для прибирання водою, діставали із напівзруйнованих квартир сусідів заготовленими на випадок відсутності води баклажки з плаваючими в них водоростями. 

Також набирали технічну воду з басейну сауни неподалік і з теплотраси. Води потрібно дуже багато, тому що на 200 людей, що перебувають у притулку, був один унітаз, а змивати хотіли далеко не всі. Іноді рівень твердого вмісту піднімався вище рівня сидіння цього самого унітазу. Люди в укритті обирали альтернативу - сміттєві пакети і пляшки з-під вина. Вранці ці пакети летіли навісом у величезну вирву від фугаса.

Положення з водою рятував водяний фільтр бар'єр, який працював на зношування фільтруючи іноді по п'ять разів одну і ту ж воду, щоб хоч якось захистити організм дитини від різних бяк. Сечу не фільтрували, але останні дні щільно згадували фільм "Водний світ", оскільки вода йшла просто блискавично.

Спойлер - один з пунктів рутини було чергування перед входом у притулок з метою попередити військових, що у притулку діти. Часто у вхідні двері прилітали кулі, рикошетом навіть порвало шапку одному з чергових.

Після розпалу вогнища та миття посуду необхідно поставити чайник, щоб заново налити окропу в термоси для їжі молодшої і заварити вівсянки для інших.

У результаті сніданок був годині о 12, обідали годині о 16 а вечеряли коли доведеться, якщо доводилося, звичайно.

До 8 березня, коли все ще було відносно спокійно, люди готували на вулиці, було весело і навіть у дворі вишикувалися черга на готування. Ніхто не втрачав оптимізму, всі вірили у якнайшвидший сприятливий результат заходу, бо всі хлопці з тероборони, які приїжджали до родичів, казали, що Маріуполь не здадуть. Люди в це вірили. До останнього вірили.

Числа дев'ятого прилетів чарівник на блакитному літаку і скинув на перехрестя за десять метрів від нашого будинку і в сусідні двори величезні фугаси (як нам розповів чувак із запасом канабіса), багаття перемістилося на сходи в АТС, благо з другого поверху шибки вилетіли і була тяга. Плюс дим від багаття виходив у вікно і супостат думав, що горить будинок і стріляти по ньому немає сенсу. 

Після фугасів два будинки частково згоріли, машини у дворі перетворилися на купи металобрухту, абсолютно всі стекла в цих будинках повилітали а фасад по моєму стояку відійшов сантиметрів на десять.

Сказати, що всі в притулку злякалися це просто помовчати. Діти хором ревли, жінки молилися, чоловіки дивилися на тріщини у стінах і прикидали, скільки ще витримає попадань наш затишний підвальчик. Прогнози були невтішні.

Пил тримався майже добу і всі сиділи в масках. Про всяк випадок люди в укритті зібрали в ручну поклажу все найнеобхідніше і відверто чекали на обвал. На щастя його не сталося, будинок вистояв кілька прямих та кілька сотень непрямих прильотів.

Район прасували дуже бадьоро. Жоден будинок не вцілів, усі постраждали – від частково згорілих до повністю обвалених стояків.

Кожен приліт люди відчували всім тілом – вібрував абсолютно весь будинок. Люди відчули квінтесенцію болю всього району.

Після обіду була вилазка. На другому поверсі був лабіринт із залишків АТС і різних офісів, але вікна були двометровими що дуже важко лутінг - праворуч могли пальнути зі школи, ліворуч снайпери самотньо тулилися серед залишків житлових будинків, ховаючи свої смертоносні іграшки в сліпих зіницях вибитих вікон.

Хтось полював на алкоголь, хтось на техніку, ми полювали на вологі серветки, каву, чай, цукор, ліки та воду. Якщо першого було вдосталь, то води був мізер: всього було знайдено пару цеберок води з-під ганчірки для підлоги. Микола був щасливий і цьому, внизу чекав десятимісячний рожевощокий малюк, якого позбавляти цілющої вологи не можна було ну ніяк.

І акумулятори. Вони нам робили побут набагато комфортнішим. Їх шукали і тягли з усього району – до них був прикручений прикурювач для авто з двома USB входами. Це забезпечувало наші телефони іскристою енергією. До інших акумуляторів батько прикрутив шматочки світлодіодної стрічки, що дало можливість залишити про запас дві останні свічки (пізніше я віддав їх бабусі, яку визначили в маленьку і абсолютно темну навіть вдень кімнатку).

В одному з приміщень я знайшов маленькі акуми на 20 ампер годин і залишив їх на потім. Ми планували міняти світло на воду, але до цього не дійшло.

Після обідніх вилазок невблаганно наступала вечеря, яка суворо позначала межу наших подорожей. Після вечері ми тягли повалені вибухами дерева і пилили їх на десятки невеликих колод для завтрашнього приготування.

Лягали, точніше тупо падали коли все було зроблено – всі були ситі, напоєні та дрова були заготовлені. На думки що "все пропало" тупо не було часу - багато хто жив сьогоднішнім, максимум завтрашнім днем. Жодних планів, міркувань про майбутнє не було. Тупо виживання.

Життя видерло людей із зони комфорту і жорстоко кинуло нас у класичний сюрвайвел у стилі This War of Mine за яким Микола провів не одну годину. Ця гра, до речі, дуже допомогла в купі різних аспектів від лутинг різних супер корисних предметів до організації життя притулку. Микола вирішив змушувати свого сина грати в неї у вільний час, бо це виявився шикарний мануал для цих реалій.

Страждали люди, не тільки психічно а й фізично - декільком хлопцям не пощастило, на вулиці після авіабомб утворилася пара вбитих а одному неймовірно пощастило - йому осколками посікло ноги. Швидка його забрала дуже швидко, вони як знали, що тут буде приліт. Наступного дня він прийшов з нептуна на милицях назад, його зашили, перебинтували, накололи ласощами і випхали на вулицю в сувору реальність.

Микола теж двічі впіймав великі дерев'яні двері головою, що вилетіла зі швидкістю світла від вибухової хвилі. 



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW