Культурна і освітня підтримка України у Швеції



За даними ООН, з початку нападу РФ на Україну за перший місяць 10 мільйонів українців вже покинули свої домівки, кількість жертв серед цивільного населення вимірюється тисячами.

Понад 3 мільйони людей, переважно жінки та діти виїхали до інших країн. Віддалена від кордонів України Швеція вже прийняла 14 тисяч біженців. Міграційні органи прогнозують, що їх кількість збільшиться до 76 тисяч за півроку. З огляду на це, провідний шведський університет Гьотеборгу вирішив запровадити додатковий курс української мови на гуманітарному факультеті.

Це дозволить задовільнити потребу у перекладачах, викладачах, а також знання мови службовцями муніципальних органів. У свою чергу, це пришвидшить процес адаптації та соціальної інтеграції українців, які прибувають в країну.

Слід відзначити, що до цього часу, це був єдиний університет Швеції з викладанням українською мовою з 2018 року. Це зокрема завдяки тому, що у другому за розміром країни місті Гьотеборзі дуже активна українська діаспора.

Також з початку війни завдяки зростаючому тиску активістів на місцеві громади та інтелігенцію, було інспіровано проведення університетом Умео онлайн лекції на тему дезінформації щодо війні в Україні у соцмережах. А технічній університет Лулео закликавшведські університети, коледжі та спонсорів досліджень негайно розірвати контакти та співпрацю з державними установами Росії та Білорусі.



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW