Як зберегти стосунки під час війни: поради психолога



Війна змінила життя кожного українця. Постійні стреси, життя у нових містах, іноді з далекими родичами, з якими раніше ви бачилися лише на свята. Часто спільний побут у ще більш замкненому просторі, ніж в часи ковідних карантинів. Всі ці речі не можуть не впливати на стосунки.

Що ж робити і як не втратити стосунки із другими половинками?
Поради дає психологиня Марина Іванова, передає ТСН.ua.
1. Перш за все психологиня радить розділити простір. У кожного члена сім'ї має  місце, де він зможе працювати, відпочивати, побути на самоті.
2. Розділіть обов'язки. Між членами родини варто чітко розділи обов'язки. Хто буде ходити в магазин, хто готуватиме, хто буде займатися дітьми, працювати, хто прибиратиме, митиме посуд і інші запитання треба обговорити. Це дозволить створити певну стабільність та відповідальність та  зменшить тривогу.
3. Час разом. Подумайте, які заняття з доступних вам зараз можуть приносити вам задоволення. Можливо, прогулянки, перегляд фільму, настільна гра, тощо. Виділіть час на це і не нехтуйте можливістю приділити часточку уваги одне одному.
4. Не дорікайте чоловікам, які не на фронті! Не тільки чоловік зі зброєю в руках наближує перемогу. Тому що не тільки військові дії зараз потрібні країні. Є чоловіки, які можуть працювати і тим підтримувати економіку, є ті, хто найкраще реалізує себе у волонтерстві, є й ті, хто зароблені гроші переводять на армію, тим самим роблячи свій вагомий внесок. Кожен важливий, кожен робить, що може. Будьте вдячними.
5. Намагайтеся підтримувати одне одного. Кажіть про важливість вашої близької людини прямо, помічайте те, що кожен з вас робить, будьте добрішими одне до одного.6. Не розводьте панікиЗараз дуже багато волонтерських психологічних служб, де можна поговорити про свої почуття, не нехтуйте такою можливістю. Не треба використовувати близьких для зливу своїх емоцій, всім непросто зараз, тому краще звертатися до психотерапевтів.



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW