У музеї Слов’янська показали секретні мапи та схеми міста



Сьогодні у Слов’янському краєзнавчому музеї грала музика - відкрилась нова виставка  “Мапи та схеми міста”.

Експонати демонструють, як архітектори та митці різних часів уявляли наше місто, як воно змінювалось та забудовувалось з часом, що вдалось реалізувати, а що так і залишилось на мапах.

На виставці представлені мапи і схеми Слов’янська різних років. Найстаріша датована 1877 роком - це план ще заштатного міста Слов’янська Харківської губернії Ізюмського повіту. Є і вже сучасні варіанти. Про це розповів Олександр Михайлович Гаєвий - куратор виставки, науковий співробітник. У музеї сьогодні були представлені як копії, так і оригінали мап з “мокрими” печатками. Були мапи і схеми з грифом “Секретно”. 

На плані 1945 року можемо побачити як існуючі архітектурні споруди, так і ті, які не вдалось втілити у життя.  Для прикладу, на цій мапі є цирк, який так у Слов’янську і не з’явився. На мапах можна також відслідкувати, як змінювались назви вулиць, а також як забудовували місто. 

Ці мапи почав збирати міський відділ архітектури, потім вони потрапили до музею. Подібні експонати виставляються вперше. 

Також на виставці були представлені архівні фотографії 50-х, 60-х і 70-х років відомих місцевих фотохудожників - Михайла Кравеліса та Дмитра Колесникова. Тож, присутні могли побачити, як місто змінювалось не лише на картах, але й на світлинах. 

Особливий інтерес становлять перші схеми водопостачання і водовідведення Слов’янська. Про них розповів представник Словміськводоканалу Олександр Шаповалов. За його словами, централізоване водопостачання в місті розпочалось із залізничного вокзалу, а каналізація з’явилась у післявоєнні часи. 

Сьогодні перед Слов’янською ОТГ стоїть інше завдання - створення нового комплексного плану розвитку території громади з урахуванням приєднаних територій. Для цього необхідно розробити цифрову векторну мапу, яка охопить всю громаду, і розробити комплексний план. 

Директорка музею Євгенія Калугіна запросила бажаючих приходити до закладу і відвідувати виставку “Мапи та схеми міста”. До речі, незабаром у виставковому музеї будуть виконуватись ремонтні роботи, наступний захід відбудеться вже в оновленому приміщенні. 



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW