У Кам’янці вкотре скликають сесію, щоб прийняти бюджет



Протистояння влади Кам’янця-Подільського та міських депутатів закінчилося певною катастрофою для міста, яке увійшло в новий, 2022 рік, без головного фінансового документа громади – бюджету.

Неодноразові спроби зібрати міських обранців та затвердити документ, за яким громада має жити протягом року, не увінчалися успіхом.

Минулий тиждень у міській раді повністю присвятили бюджетному питанню. Проте сесії, які скликав міський голова, раз по раз не відбувалися через відсутність кворуму – частина депутатів не з’являлися на засідання. Серед причин називали відпустки, лікарняні, сімейні обставини, виробничу необхідність тощо. За інформацією пресслужби міської ради, на сесію, яка мала відбутися 30 грудня, не з’явилися депутати від "Слуги народу", "Європейської Солідарності", "За майбутнє", "За конкретні справи", "Рідне місто" та ВО "Свобода",

Цей тиждень ми повністю присвятили бюджету. Проводили погоджувальні ради, бюджетні комісії і майже щодня скликали сесії. Проте кворум для прийняття бюджету-2022 ми так і не змогли зібрати. А отже, житимемо наступного року по-новому, за системою 1/12 витрат бюджету 2021 року в місяць. Але, впевнений, розум та мудрість переможуть, депутати таки ухвалять бюджет та все буде добре! У п’ятницю з цього приводу зібрали розширену нараду за участю головних розпорядників коштів, комунальних установ і бюджетних організацій. Обговорили нинішній стан речей і що будемо робити далі. На 4 січня знову скликаємо сесію. Сподіваюся, депутати зрозуміють свою відповідальність перед громадою, – повідомив міський голова Кам’янця-Подільського Михайло Посітко.

Підготували у міській раді і звернення до голови Хмельницької ОДА Сергія Гамалія. В документі йдеться про ситуацію, що склалася з неприйняттям програм фінансових документів та бюджету на 2022 рік, і причини, які до цього призвели.

Гроші є – витрат не буде

Що буде в разі неприйняття депутатами міськради бюджету на наступний рік, роз’яснили у міській раді:

проєктом бюджету передбачено спрямування 86% усіх видатків на повне забезпечення двох основних обов’язкових захищених статей, а саме: на виплату заробітної плати працівникам бюджетної сфери та на оплату комунальних послуг та енергоносіїв. Таким чином, передбачалась повна їх потреба на увесь 2022 рік, чим забезпечувалось би належне функціонування усіх бюджетних установ та територіальної громади в цілому.

незатвердження проєкту бюджету, згідно зі ст. 79 Бюджетного кодексу України, означає, що фінансування щомісячно буде проводитися в розмірі, що сумарно не перевищує 1/12 обсягу бюджетних призначень на 2021 рік, з урахуванням проведення захищених статей видатків.

бюджетні призначення в 2021 році складали 793,8 млн грн, відповідно розмір щомісячного фінансування у 2022 році не може перевищувати 66,1 млн грн.

А лише щоб, для прикладу в січні 2022 року, виплатити збільшену заробітну плату працівникам бюджетних установ і здійснити оплату за енергоносії по збільшених тарифах, необхідно 68,7 млн грн, – йдеться у повідомленні.

Отже, не зважаючи на наявність коштів на рахунках, місто не зможе профінансувати будь-які інші потреби, а саме: харчування по закладах освіти, пільгові медикаменти, пільговий проїзд, будь-які інші пільги та допомоги по програмі соцзахисту, програму підтримки спорту, оплатити за роботи по благоустрою комунальним підприємствам (прибирання, утримання кладовищ, розчищення та посипання доріг в зимовий період і т.п.) і багато інших речей, які передбачені в проєкті бюджету, і які могли б фінансуватись в разі його затвердження.

Досить серйозною проблемою є і те, що, крім того, що не затверджується проєкт бюджету, не затверджуються також і проєкти Програм, які підготовлені та подані головними розпорядниками коштів, по яких мало б здійснюватися фінансування галузей у 2022 році. А відсутність прийнятих на 2022 рік Програм унеможливлює включення їх в тимчасовий розпис, по якому буде проводитись фінансування до моменту прийняття бюджету громади.

Отже, для прикладу, при затвердженні тимчасового розпису не зможемо навіть врахувати Програми по харчуванню дітей у школах і садочках і, відповідно, не буде можливості профінансувати дані видатки, що практично зупинить роботу закладів освіти. І так по всіх інших сферах діяльності громади, що потягне за собою цілу низку негативних наслідків та призведе до підвищення соціальної напруги серед населення громади, – резюмували у міськраді.

Читайте також:"На Кам’янець-Подільському кінофестивалі назвали перших переможців".



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW