Наркозалежних Слов’янська не збираються лікувати в амбулаторіях у 2022 році - причини та ризики



У Слов’янську легальним способом боротьби з наркозалежністю є її лікування через замісну підтримувальну терапію. Раніше міська первинна медицина отримувала від держави гроші за цю послугу, але у 2021 році щось пішло не так. Сайт 6262.com.ua з’ясовував, чи збираються далі у місті лікувати наркозалежність, як бореться з розповсюдженням наркотиків поліція та чим небезпечно закривати замісну терапію на “первинці”.

Для Слов’янська проблема великої кількості наркозалежних повсякчас залишається актуальною: використані шприці у під'їздах та біля будинків, викинуті на вулиці блістери з-під пігулок, “підозрілі” особистості біля аптек та біля парканів осель вночі.

Здається, що чим більше у місті намагаються побороти цю проблему - тим більше з’являється на стінах адрес телеграм-каналів, які продають наркотики. Тим частіше містяни стають свідками того, як підозрілі особи щось шукають під сходами, щось закладають чи просто колять собі невідому рідину просто сидячи на лавці.

У розмовах слов’янців можна почути про страх вийти на вулицю вночі наодинці, ходити біля “заброшок” та просто наступити кудись “не туди” по дорозі до контейнерів зі сміттям.

То як у Слов’янську все ж таки намагаються зменшити кількість каналів продажу наркотиків, а також кількість наркозалежних?

Що у Слов’янську роблять, щоб вирішити проблему розповсюдження наркотиків?

Наркозалежних Слов’янська не збираються лікувати в амбулаторіях у 2022 році - причини та ризики , фото-1

Поліція займається боротьбою з розповсюдженням наркотиків, з наркотрафіками, каналами продажів у Telegram та даркнеті. 2 грудня 2021 року сайт 6262.com.ua випустив відео, в якому капітан поліції Олександр Орлатий розповідав, що правоохоронці майже щодня виявляють людей, які зберігають або розповсюджують наркотики.

Спочатку діяльність такої людини документують, потім затримують, далі - обирають запобіжний захід. Наступний крок - експертизи та оперативні слідчі дії, а вже після цього виноситься вирок.

Як повідомив нам Олександр Орлатий, за розповсюдження наркотиків є кримінальна відповідальність. За збут наркотиків людина отримує 4-8 років позбавлення волі. Якщо людина вдруге збуває наркотики, вона отримує позбавлення волі на 6-10 років з конфіскацією майна.

За зберігання наркотиків перший раз - штраф від 50 до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів. Якщо це повторюється, то людину чекає кримінальна відповідальність від 6 до 10 років позбавлення волі.

Людині, яка перебуває у стані наркотичного сп’яніння, поліцейські мають запропонувати пройти тест, який виявляє сп’яніння - але на добровільних засадах. Якщо тест підтвердив, що в організмі людини є наркотик, на неї складають адмінпротокол (це, звісно, у випадку, якщо людина, наприклад, у громадському місті порушувала порядок). А якщо людина, яка вжила наркотик, скоїла якийсь злочин, то це вже є обтяжуючою обставиною.

Як поліція дізнається про розповсюдження наркотиків

Наркозалежних Слов’янська не збираються лікувати в амбулаторіях у 2022 році - причини та ризики , фото-2

Знову ж, як нам розповів капітан поліції, часто самі громадяни повідомляють правоохоронцям, що бачили чиюсь підозрілу поведінку, або як хтось щось шукає чи ховає, повідомляють про закладки чи про те, що хтось виготовляє/вирощує наркотичні речовини.

Іншим джерелом повідомлень є чат-боти у Telegram @drughunters_ukraine, https://t.me/stopdrugsbot та https://t.me/SlovianskAgainstDrugs_Bot.

Як часто лунають новини про затримку людей з наркотиками чи у стані наркотичного сп’яніння

На сайті міста Слов’янська 6262 ви часто читаєте новини про те, що затримали людину, яка себе дивно поводила, та знайшли у неї наркотик. Або ж про те, що поліція приїхала, наприклад, на сімейну сварку, а знайшла у домі наркотики. Іноді й лунають повідомлення про те, що розкрили наркотрафік та канал збуту наркотиків.

Ось деякі з таких новин за останні кілька місяців:

Збут наркотиків у великих розмірах. У Слов’янську затримали трьох громадян

Поліція затримала мешканку Слов'янська за збут нарковмисних лікарських засобів

Чоловік намагався провезти наркотики у шкарпетках через блокпост біля Слов’янська. Наркотиком була “сіль”. 

Чоловіка у Слов’янську піймали з білим порошком у кишені

У Слов’янську за продаж наркотиків жінку відправили на 6 років тюрми

Мешканку Слов’янська посадили у в’язницю за збут наркотиків

Щось шукав під деревом. Патрульні у Слов’янську виявили чоловіка з наркотичною речовиною

Це далеко не повний перелік подібних повідомлень, які надходять від поліції. А з появою міських пабліків у Instagram ця проблема отримала розголос. Адже й там часто публікують відео та фото від містян, які самі стали свідками, як хтось щось собі колить на вулиці або щось шукає.

Отже, поліція постійно повідомляє, що знайшла у когось наркотики, розкрила канал розповсюдження, затримала людину, яка продавала наркотики, знищила наркопосів тощо. Але попри це проблема з наркозалежними у Слов’янську не вирішується.  

А як же лікують саму наркозалежність?

Наркозалежних Слов’янська не збираються лікувати в амбулаторіях у 2022 році - причини та ризики , фото-3

Як пише Центр громадського здоров’я, наркозалежність - це хронічне захворювання, а не злочин. Воно проявляється в непереборному бажанні вживати наркотичні речовини, незважаючи на негативні соціально-медичні наслідки.

З 1999 р. в Україні офіційно запроваджено міжнародну класифікацію хвороб десятого перегляду (МКХ-10). Згідно з МКХ-10, усі види залежності від психоактивних речовин кодують у рамках діагностичного модуля F10 — F19, що об’єднує «Психічні та поведінкові розлади внаслідок вживання психоактивних речовин».

А отже, кожне захворювання має лікуватися. Для наркозалежних одним з таких методів є замісна підтримуюча терапія (ЗПТ). У Слов’янську вона застосовується з 2008 року. 

Як розповідала нам в інтерв’ю раніше керівниця проєкту ГО “Наша Допомога” Любов Хрипкова, пацієнти ЗПТ контрольовано отримують препарати метадон та бупренорфін у таблетках. Препарат видається згідно з призначеннями лікаря індивідуально, при цьому відсутній ризик передозування. Таблетована форма видачі препарату попереджає інфікування ВІЛ  через ін'єкцію.

Прим. ГО «Наша Допомога» працює на півночі Донецької області з 2003 року. Основні напрями роботи – зниження ризиків, профілактика ВІЛ-інфікування та туберкульозу серед груп ризику (наркозалежні та секс-працівниці). Попередження та зниження ризиків інфікування від вживання наркотиків серед підлітків, захист прав наркозалежних.

Читайте: Іноді доводиться “тікати городами”: як живуть у Слов’янську секс-працівниці

Пацієнти замісної підтримуючої терапії уникають криміналу, працевлаштовуються, відновлюють стосунки з родичами, створюють сім'ї. Деяким пацієнтам через поступове зниження дозування препарату вдається перейти у стадію ремісії, оскільки наркозалежність – це хронічне захворювання.

Замісну терапію почала фінансувати держава?

Наркозалежних Слов’янська не збираються лікувати в амбулаторіях у 2022 році - причини та ризики , фото-4

Національна служба здоров’я 23 січня 2020 року оприлюднила на своєму сайті 27 пакетів медичних послуг Програми медичних гарантій на 2020 рік, які безкоштовно надаватимуться українцям. Так, до Програми медичних гарантій увійшло “Лікування осіб з психічними та поведінковими розладами внаслідок вживання опіоїдів з використанням препаратів замісної підтримуючої терапії” (ЗПТ). 

Слов’янський Центр первинної медико-санітарної допомоги уклав договір зі Службою про фінансування пакету послуг ЗПТ. І терапію почали надавати на базі однієї зі слов’янських амбулаторій. Там терапію отримували як місцеві наркозалежні, так і жителі інших міст, які не можуть приїжджати за нею у Слов’янськ щоденно через карантин. Щоб терапія не переривалася, амбулаторія видавала її раз на 10 днів. Але спочатку пацієнти робили тест на вміст наркоречовин в організмі. Також терапія існувала на базі поліклініки АІЗа.

У Слов’янську більше не буде ЗПТ на базі амбулаторії - це чутка чи правда?

Наркозалежних Слов’янська не збираються лікувати в амбулаторіях у 2022 році - причини та ризики , фото-5

На початку грудня 2021 року пацієнти ЗПТ на базі амбулаторій Слов’янська розповіли нам, що у наступному році цієї послуги там вже не буде. Тому їм доведеться повернутися до ЗПТ на базі міського наркодиспансера, де вони й отримувати терапію раніше. Люди розповіли, що не хочуть знову переводитися до наркодиспансеру через те, що там до них погано ставиться персонал.

“Мы стояли годами в наркологии. К нам отношение было очень плохое, нас за людей не считали, постоянно обзывали, выгоняли. Да, были люди, которые и правда нарушали - их было за что выгонять. Но все равно отношение там очень плохое. Элементарно: ты приходишь за препаратом, который выдают в стаканчике, а с тебя берут деньги за эти стаканчики, хотя ты не должен их сдавать. Там манипулировали: “не сдал на стаканчики, на канцелярию, на воду - все, таблеток не дадим. Хотя все это закупалось Таблетки выдают там с 8 до 9 часов, в амбулаториях с 8 до 10”

Я нахожусь на ЗПТ с 2009 года. Потом ЗПТ начали выдавать на базе амбулаторий. Сказали, что проект будет пробный, и если все себя будут хорошо вести, то его продлят. Но сейчас мы узнаем, что проект закрывается, и мы все должны перейти туда (прим. мається на увазі наркодиспансер). К каждому, кто тут находится (прим. отримує терапію в амбулаторії), нормальное отношение - нас уважают, мы общаемся, дружим, работаем, никто не употребляет уличные наркотики. Все стабильные, семейные”, - розповіла соцпрацівниця ГО “Наша Допомога” Олена Бігунова.

Чому ж Центр первинної медико-санітарної допомоги (далі - ЦПМСД) вирішив припинити надавати замісну терапію в амбулаторіях?

Наркозалежних Слов’янська не збираються лікувати в амбулаторіях у 2022 році - причини та ризики , фото-6

Ми звернулися до заступника директора з медичного обслуговування населення ЦПМСД Ігоря Винниченка. Спитали, чому центр первинної допомоги вирішив у 2022 році припинити замісну терапію на базі своїх амбулаторій.

Заступник нам відповів наступне:

“Мы занимались этой работой с 2019 года. В марте мы подали документы в НСЗУ для того, чтоб заключить договор на 2021 год. Наша заявка рассмотрена, но она все еще в статусе “очікуйте проєкт договору”. 

С 1 апреля эта заявка так и висит, наши люди работали, но НСЗУ нам за эту работу не перечислило ни копейки. Поэтому мы вынуждены были перераспределять деньги, которые заработали по другим пакетам, на этот пакет, чтоб люди работали. 

Там получился заколдованный круг. Мы не знали, что нужно вносить данные в систему Helsi.me в 2020 году. О том, что нужно отчитываться через медицинскую информационную систему, нам никто даже не сказал. Мы-то отчеты и данные и так передавали, но по другой форме. Когда мы начали заключать новый договор, нам сказали: вы отчеты не подали за 2020-й год, поэтому мы договор на следующий год не продляем. Мы спросили, а можно ли сейчас внести данные, на что получили ответ: вносите, возможно, учтется. В этом году мы уже вносили данные о проделанной работе, но ничего из этого не учитывалось, а аргументация была такая: нет договора. В общем, договор отсутствует потому, что не вносили раньше данные, а в этом году наши данные не учитываются, потому что нет договора.

В конечном итоге, так нам ничего не объяснили (хотя мы неоднократно и письма писали, и обращались, и по телефону). Может быть, мы где недоработали, неправильно сказали. Но мы пришли к мнению, что раз не можем получать деньги по этому пакету, то смысла нам продолжать работу нет никакого. Поэтому мы уже на 2022 год не собираемся заключать договор с НСЗУ по этому пакету. Всего сейчас 57 людей получают ЗПТ на базе двух амбулаторий, первой и десятой. Дальше эти люди вернутся обратно в наркодиспансер”

Чи дійсно у слов’янському наркодиспансері погано ставляться до пацієнтів?

Наркозалежних Слов’янська не збираються лікувати в амбулаторіях у 2022 році - причини та ризики , фото-7

Аби це дізнатися, ми звернулися до керівника слов’янського диспансера Владислава Радченка. Але він відмовився з нами спілкуватися, пояснивши це тим, що його керівництво знаходиться у Краматорську. Отже, за відповідями ми поїхали до Медичного центру з профілактики та лікування залежностей у Краматорську. Там ми поспілкувалися з його директором В’ячеславом Яровим.

Наркозалежних Слов’янська не збираються лікувати в амбулаторіях у 2022 році - причини та ризики , фото-8

В’ячеслав Яровой розповів, що навіть якщо первинна медична ланка у Слов’янську відмовиться від пацієнтів ЗПТ, ті все одно не залишаться без терапії - їх переведуть до диспансеру. Щодо ставлення до пацієнтів у Слов’янську диспансері Вячеслав Яровий відповів наступне:

“Со стороны персонала там за последние полтора месяца поменялось все. Те люди, которые провоцировали, требовали какие-то деньги на канцелярию (хотя всю канцелярию, воду, средства защиты и стаканчики мы выделяли), сейчас уже уволены. В частности, уволена старшая медсестра. Какое сейчас будет отношение - это мы мониторим.

Планируется на 2022 год, что по Славянску в моем центре терапию будут получать 170 человек. А планируется всего 670 человек по северу Донецкой области. Это только по диспансерам”

Так чому ж “первинка” Слов’янська не отримали гроші від НСЗУ за те, що видавала наркозалежним замісну терапію?

Наркозалежних Слов’янська не збираються лікувати в амбулаторіях у 2022 році - причини та ризики , фото-9

Щоб отримати цю відповідь, ми звернутися із запитом безпосередньо до Національної служби здоров’я України. Зміст відповіді Служби наводимо нижче:

“Слов’янському ЦПМСД припинили фінансування у зв’язку із закінченням дії договору. У 2021 році Департамент охорони здоров'я ДонОДА не включив Слов’янський ЦПМД в список закладів, що будуть надавати послуги по ЗПТ. НСЗУ укладає договори за пакетом замісної підтримувальної терапії лише з тими закладами, які визначають обласні департаменти.

Востаннє заклад отримав кошти за послугу у березні 2021 року. Медзаклад отримав кошти за надання послуги протягом дії договору: з квітня 2020 року по березень 2021 року включно. З квітня 2020 року по березень 2021 року заклад отримав 130 837 грн за пакетом ЗПТ.

Прийом звернень від медичних закладів для укладення договорів на 2022 рік ще триває. На 20 жовтня від закладу надійшло дві пропозиції:

  • Супровід та лікування дорослих та дітей, хворих на туберкульоз, на первинному рівні медичної допомоги.
  • Вакцинація від гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2”

Стан подання пропозицій на договори з НСЗУ можна відстежувати на дашборді.

Дані про виплати за надані медичні послуги доступні на дашборді. 

То чим погано чи небезпечно те, що замісну терапію у Слов’янську не видаватимуть в амбулаторіях?

Наркозалежних Слов’янська не збираються лікувати в амбулаторіях у 2022 році - причини та ризики , фото-10

На це питання нам відповів Андрій Яровий, фахівець з адвокації у благодійному фонді “Надія і Довіра”:

“Якщо на базі первинної ланки таки буде ліквідована замісна терапія, то існує велика небезпека, що чимала частина людей, які зараз є стабільними пацієнтами, повернуться до вуличного споживання наркотичних речовин.

Коли я кажу стабільні - я маю на увазі лікарський термін. Це коли пацієнт вже не відчуває ніякої ейфорії від своїх ліків, комфортно себе почуває, може працювати, вчитися, повернутся до сім’ї.

Якщо всіх знову переведуть до наркологічного диспансера, то там і лікарський склад не зможе впоратися з такою кількістю пацієнтів. Тобто медпрацівників не вистачатиме. 

Дійсно, однією з рекомендацій для НСЗУ та Центру громадського здоров’я було спростити де можливо звітність - щоб лікарям було легше. Це один з бар’єрів на шляху розвитку замісної підтримувальної терапії на базі первинної ланки”

Отже, із зібраних коментарів виходить, що у 2022 році в амбулаторіях Слов'янська вже не буде замісної підтримувальної терапії, хоча вона залишиться на базі наркодиспансера. Усіх пацієнтів з “первинки” готові прийняти там, хоча самі пацієнти не надто хочуть повертатися у диспансер.

Поліція тим часом виявляє канали розповсюдження та продажу наркотиків. Карають тих, хто продає, перевозить, переносить, зберігає, виготовляє, вирощує, рекламує, передає, транспортує наркотики. До відповідальності притягують і тих, хто заробляє на розповсюдженні наркотиків, наймає когось для тієї самої роботи та організовує такий незаконний бізнес. 

Звісно, для того, щоб вирішити проблему наркозалежності у місті, знадобиться багато часу та зусиль. Але, можливо, колись вдасться хоча б зменшити кількість тих, хто має накозалежсть? Час покаже.



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW