"Вчені вирізали тканину легень і виявили жахливу загрозу, 3 факти про вірус рятують життя": медики про штам "Омікрон"



Світом стрімко поширюється штам "Омікрон", медики спостерігають за масовим інфікуванням, наголошуючи, шо ситуація погіршуватиметься. Науковці досліджують вплив вірусу на організм людини. Вже є певні результати, які можна підсумувати і повідомити люди, аби ті залишалися максимально пильними.

Як інформує "Obozrevatel", вже зараз відомі деякі факти про штам "Омікрон", які можуть врятувати життя багатьом інфікованим.

1. Висока швидкість поширення

Штам швидко поширюється світом, дедалі більше країн заявляють про виявлення інфікованих. Зараз у всьому світі діє безліч обмежень для стримування мутації. Наприклад, в Ізраїлі було сформовано так званий "чорний список" країн, в'їзд із яких заборонений, Японія закрила кордони для всіх туристів, а багато членів Євросоюзу запровадили особливі правила для подорожей. Штам дістався й України, проте поки що мутацію знайшли тільки в однієї людини.

За останньою інформацією ВООЗ, Омікрон поширюється швидше за Дельта-штам. Наприклад, у Великій Британії він став домінувати лише за місяць. І це при тому, що відсоток повністю вакцинованих у країні сягає майже 70.

Крім того, результати дослідження Університету Гонконгу показують, що Омікрон здатний інфікувати людину в 70 разів швидше, ніж Дельта та початковий варіант.

Вчені вивчали, як штам впливає на людські легені. Для цього вони використовували легеневу тканину, видалену для лікування, яку зазвичай викидають. Як з'ясувалося, через 24 години після зараження вірусні частки Омікрону розмножувалися в бронхах у 70 разів швидше, ніж частинки штаму Дельта та інших варіантів вірусу.

2. Здатність обходити захист

Омікрон може частково проходити крізь захист організму, який дають вакцини або природний імунітет, свідчать дослідження Африканського науково-дослідного інституту здоров'я.

Фахівці взяли зразки плазми у 12 осіб, які вакцинувалися двома дозами Pfizer, та перевірили її здатність нейтралізувати новий штам. З'ясувалося, що проти мутації препарат дав у 40 разів менше антитіл, ніж проти первісного штаму. Водночас, повністю обійти сформований захист він не зміг.

Одне з перших рецензованих досліджень нового COVID-варіанту також дає підстави припустити, що Омікрон дійсно перевершує всі попередні штами за своєю здатністю оминати імунний захист.

"Ми виявили, що велика кількість мутацій у варіанті Омікрон дійсно призвела до значних змін в імунітеті людей... Тим не менш, середній показник ED50 (рівень захисту) від Омікрону все ще вищий за базовий рівень, що вказує на те, що деякий захисний ефект все ще існує", – заявив старший науковий співробітник Національного інституту контролю за продуктами харчування та ліками в Китаї Ючун Ван.

3. Омікрон легше переноситься

Але є й хороша новина. Незважаючи на швидкість поширення, більшість заражених Омікроном переносять хворобу в легкій формі, заявили в Центрі контролю та профілактики захворювань США. У пацієнтів спостерігаються кашель, головний біль, закладеність носа та втома – тобто симптоми, характерні для звичайного грипу.

Інфіковані також можуть мати високу температуру і ломоту в тілі. А ось втрата смаку або нюху ні в кого не спостерігається. Хоча в людей похилого віку, які страждають, скажімо, на діабет або серцеві захворювання, є ймовірність ускладнень.

Інформація, що надходить із ПАР та Британії, підтверджує, що новий штам викликає легший перебіг хвороби та значно рідше призводить до госпіталізації.

За даними з ПАР, заражені новим штамом мають на 70-80% легший перебіг хвороби, ніж унаслідок Дельти. Однак там наголошують, що ці дані не слід екстраполювати на всі країни. Зокрема, середній вік населення ПАР менший, ніж, наприклад, у країнах Європи.

Водночас у Британії зазначають, що заражені Омікроном на 15-20% менше потребують стаціонарного лікування та на 40-45% рідше перебувають у лікарні понад добу. Також ті, хто вже хворів на коронавірус, на 50-60% рідше потребують госпіталізації, ніж ті, хто до цього не хворів. Але ризик госпіталізації невакцинованих і людей, які ще не хворіли на ковід, залишається приблизно на такому ж рівні, як і для попередніх штамів.



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW