Львівська облрада звернулася до Зеленського з пропозицію перейменувати Росію у Московією, а росіян у московитів



Сьогодні, 21 грудня, під час сесійного засідання Львівської обласної ради депутати голосуванням підтримали звернення до представників центральної влади, у якому запропонували надалі на державному, офіційному, громадському рівнях, а також у ЗМІ на території України використовувати назву Московія замість Росія та Російська Федерація, а щодо громадян РФ відповідно вживати «московити».

Про це повідомляє пресслужба Львівської облради.

«Назви географічних об'єктів, що знаходяться на території України, а також географічних об'єктів інших країн світу, які використовуються в Україні, підлягають обліку та державній реєстрації. Державну реєстрацію географічних назв здійснює спеціально уповноважений орган виконавчої влади з питань географічних назв. Держава сприяє міжнародному співробітництву з питань встановлення, унормування, обліку, реєстрації, використання, збереження географічних назв, створення та ведення Державного реєстру географічних назв.

Протягом останніх декілька сотень років наш північно-східний сусід, який постійно зазіхає на нашу територію, неправомірно користується вкраденою державною та географічною назвою  «Росія».

300 років тому, після низки перемог над Швецією і укладення Ніштадського мирного договору, 22 жовтня 1721-го Петро I перейменував Московське царство на Росію, а себе проголосив імператором.

На картах і атласах XV, XVI і навіть XVIII століття не відображено країни як Росія, лише як Московія. Московська держава повсюдно іменувалася як Московія, Московитія, а іноді навіть Тартарія.

У кінці XVIII століття Росія окупувала всю територію Великого князівства Литовського і значну частину Польщі, перед Катериною II постало завдання знайти легальне виправдання окупації. Тому відбулося фальсифікація історії, для обґрунтування законних домагань Росії на чужі землі:

- змінено історичні документи, де російський і московський народи об'єдналися як слов'янські;

- вигадано історію боротьби національно-визвольних українських, білоруських і польських рухів, які завжди мріяли стати однією країною;

- розповсюджено міф про лідерство Росії як слов'янської країни.

 У світовій історії багато фактів перейменування назв країн.

Наприклад, сучасна Туреччина утворилася після розпаду Османської імперії. 29 жовтня 1923 року проголосили Турецьку республіку.

У 1946 році Трансйорданія здобула незалежність від Британії, а під час арабо-ізраїльської війни 1947-1949 років окупувала Західний берег річки Йордан, включно із Східним Єрусалимом. Після цього країна була самоперейменована у королівство Йорданія.

Зміна назви Московського царства кинула серйозний виклик ідентичності українського народу та є виправданням окупації частини території сучасної України.

Ми, депутати Львівської обласної ради, звертаємось до Президента України та Верховної Ради України з вимогою відновити історичну справедливість і надалі використовувати назву Московія замість Росія та Російська Федерація на державному, офіційному, громадському рівнях, а також у ЗМІ на території України, а щодо громадян РФ відповідно вживати «московити», - йдеться у зверненні Львівської обласної ради.

Читайте також: Депутати Львівської облради пропонували повернути Росії історичну назву Московія



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW