Як чернігівцям отримати 1000 за вакцинацію



Від сьогодні, 19 грудня, в Україні офіційно стартує проєкт e-Підтримка. У її рамках держава зобов’язалася з бюджету виплатити по 1000 гривень кожному, хто пройшов повний курс вакцинації (два щеплення) від коронавірусу і подав відповідну заявку на грошову допомогу.

Насправді реєстрація почалася ще минулого тижня, а перші громадяни України вже навіть отримали обіцяну 1000 гривень протягом кількох попередніх днів. Утім, офіційний старт саме сьогодні – 19 грудня.

У зв’язку з цим, пропонуємо читачам алгоритм дій для оформлення такої виплати і відповіді на найбільш поширені питання.

Головні умови для отримання 1000 гривень

Послугу можна отримати лише за наявності «зеленого» сертифіката вакцинації в застосунку Дія. Тобто, ви маєте бути:

• від 18 років і старше

• вакциновані двома дозами однієї з чотирьох дозволених в Україні вакцин (Пфайзер, Модерна, АстраЗенека, Коронавак) і вакцинація мала відбуватися в Україні

• мати встановлений на смартфоні чи планшеті додаток Дія, зареєструватися там і надати запит на те, аби у додатку відображався ваш «зелений» сертифікат

• оформити належним чином заявку на отримання коштів

Наразі триває розробка варіантів виплат не через Дію. У Міністерстві економіки обіцяють це зробити вже у 2022 році.

Як оформити заявку на 1000 гривень

Для початку – заведіть спеціальну віртуальну картку e-Підтримка в одному з банків. Для цього не обов’язково йти до відділення банку – можна все зробити дистанційно за допомогою інтернету, встановивши мобільний додаток банку.

Наразі до участі в проєкті долучилося кілька банків, серед яких Приватбанк, Монобанк, Укргазбанк, Ощадбанк, Альфабанк. Список може розширюватися.

Пояснимо на прикладі додатку Приват24 від Приватбанку. Потрібно увійти у власний профіль на Приват24, обрати розділ «Гаманець», натиснути кнопку «Додати» і обрати картку e-Підтримка (не плутати з карткою Digital чи якось іншою).

Потім – підтвердити цю дію або електронним підписом, або обрати варіант з відправленням СМС на ваш мобільний номер, вказаний при реєстрації. У повідомлення буде 4-значний код, який потрібно буде ввести у віконці додатку. На цьому етапі це все. Картка з’явиться у вашому профілі за кілька секунд.

Якщо під час спроби додати картку e-Підтримка такий варіант система вам не пропонує, оновіть додаток і повторіть спробу.

Наступний крок потрібно робити у додатку «Дія». Знайдіть там розділ «Послуги», оберіть кнопку «e-Підтримка» (якщо її немає – оновіть додаток або зачекайте від кількох годин до доби) і прочитайте повідомлення про те, що заявку сформовано. Тепер залишатиметься дочекатися коштів.

Заявку можна подати до кінця терміну дії програми, тобто до 18 грудня 2022 року.

Як можна витратити гроші

Кошти будуть зараховані на віртуальну картку. Ви не зможете зняти з неї готівку чи переказати кошти на іншу картку.

Гроші можуть бути витрачені лише на обмежені категорії послуг:

‍• пасажирські залізничні та авіаперевезення в межах України

• квитки до кінотеатрів, театрів чи на концерти

• візити до музею

• відвідування спортивних клубів та фітнес-центрів

• книжкові магазини(але не можна оплатити книги, що продають у супермаркеті чи на заправці)

Також розглядаються додаткові варіанти для літніх людей – можливість витратити 1000 гривень на ліки. Крім того, в уряді вивчають пропозиції дозволити розраховуватися цими грошима за комунальні послуги. Також звучать ініціативи дозволити усім бажаючим перерахувати ці гроші на допомогу українській армії.

Інші важливі питання про 1000 гривень

Важливо знати: на призначення субсидії ця 1000 гривень не впливає. Також з неї не потрібно сплачувати податки.

Як діяти, якщо сума до оплати понад 1000 гривень?

Продавець чи надавач послуги може розділити оплату на частини: одна – з карти клієнта, інша – власні кошти клієнта.

Коли потрібно витратити гроші?

На витрату цієї 1000 гривень у людини буде 4 місяці з моменту їх зарахування на картку. Якщо всі кошти за цей час не витратите – гроші повернуться до державного бюджету.

Чи обов’язково сплатити одним платежем усю 1000 гривень?

Ні. Гроші можна платити різним надавачам послуг чи продавцям у різний час. Наприклад, ви можете у різні дні придбати книгу за 150 гривень, квиток на потяг за 500 гривень, і абонемент у фітнес-зал за 250 гривень. Решту 100 гривень можна витратити на книгу. Якщо вона коштує 150 – доплатите 50 із власної кишені.



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW