Італійську віллу, на якій жила Леся Українка, називали «колонією котів», — ФОТО



Йдеться про віллу «Наталія» (нині – «Адріана»), яка знаходиться у Сан-Ремо. Тоді вона належала родині Садовських, які були родичами Косачів. Наталія Садовська – троюрідна сестра Лесі Українки (по батьковій лінії).

До Сан-Ремо Садовські приїхали «зустрічати «де де сієкль» (кінець світу) з кінцем 1899». Очікували його в готелі «Європа» - «люксусовому прибіжищі всіх аристократів Сан-Ремо й околиці». Але «кінця світу», всупереч усім сподіванням, не було. Отож вони найняли віллу «Соліту» навпроти парцелі й почали в 1900 році будувати свою віллу, в яку переїхали в тому ж році, назвавши її «Наталією».

Читайте також: У селі Верхівня на Житомирщині відкрили пам’ятник Оноре де Бальзаку та Евеліні Ганській

Зі спогадів Олени Садовської (дочки Наталії):

«На віллі «Наталія» жило понад десяток котів, так що сусіди називали цілу садибу колонією котів. Була собачка, була черепашка, освоєний горобець тощо. Раз черепашка хотіла йти в перегони… з поїздом і в висліді втратила одну ногу на рейках, що перетинають сад. Щоб не трапилося щось гірше, черепашці продірявили панцир і прив’язали до пальми.

Шанобливе ставлення в сан-ремівському звіринці Садовських займала корова Б’янка, що давала денно 17 літрів молока. Для всіх «дужих і недужих» це була вистачальна кількість і для безпосереднього вжитку, і для молочарських перетворів, сира, масла тощо...

До служби належали: італієць Франческо – візник і незаступна «няня» - господиня, кухарка, ключниця і т.д і т.д., Варвара Савелівна, привезена до Сан-Ремо з України. Вона варила борщі, пекла пироги, готували вареники і взагалі була стовпом сан-ремівського господарства. Хтозна, як виглядала б ціла домашня економія в «Наталії», якби не добра «няня» з України, й хтозна, чи держались би садиби ті ославлені 30 котів, якби не її запопадливість і опіка».

Читайте також: Буде до 600 робочих місць: У Житомирі за кілька місяців запрацює підприємство відомого бренду, — ВІДЕО

Джерело: Скрипка Т. "Спогади про Лесю Українку". - К: Темпора, 2017. - 368 с.: іл. («Пуття» розказує… Першодрук: Новий шлях. – Вінніпег. – 4 квітня 1964 р. – с. 3).



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW