День великомучениці Катерини 7 грудня: традиції, звичаї та ворожіння



7 грудня: церковне свято

Свята Катерина — легендарна християнська свята, великомучениця, дочка знатного правителя міста Александрії. Прообразом святої Катерини була Гіпатія — грецька філософиня, математикиня та астрономиня, що працювала в Александрії. 

Прикмети 7 грудня

  • тепла погода - морозів не буде до 17 грудня;
  • самотня дівчина побачить в цей день щура - вийде заміж за іноземця;
  • маленькі зірки на небі - до швидкого снігопаду;
  • кола навколо місяця - чекайте сильних морозів.

Що сьогодні не можна робити

Православна церква в цей день забороняє сваритися і лаятися. Також небажано планувати поїздку. Важку фізичну роботу або домашні справи краще перенести на інший день. Влаштовувати галасливі застілля не можна, а якщо вже так вийшло - на столі не повинно бути м'ясних страв.

Що можна робити 7 грудня

З давніх-давен в цей день дівчата постилися і молилися святій Катерині про швидке заміжжя. Можна було поворожити на нареченого, для цього дівчата брали кільце і стрічку, викладали на стіл і накривали кожен предмет тарілкою. Потім одна з них, яка не бачила, де і що знаходиться, піднімала будь-яку тарілку. Кільце - вийде заміж, стрічка - довго ще сидіти в дівках.

7 грудня Катерини: як ворожити 

  • Звечора 6 грудня — передодня святої Катерини дівчата починали ворожити. Робили це в такий спосіб: крали в чужому садку гілочку вишні і ставили її у воду. Якщо вона до Різдва розквітне, то того ж року дівчина вийде заміж.
  • 7 грудня дівчата робили те, що і у переддень. Наприклад, брали стільки гіллячок, скільки членів сім'ї. Які галузки не розвивалися, то начебто стільки осіб помре в родині.
  • Ворожили і в такий спосіб. Дівчата насипали в миску каші і йшли гуртом на двір кликати судженого на вечерю, б'ючи по воротах макогонами по черзі, приказуючи: "Іди, іди, суджений, кашу їсти!".


AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW