Щорічні щеплення і наступ Омікрону: до чого готуватися українцям?



Омікрон став домінуючим варіантом коронавірусу у Південній Африці. За останню добу у країні зареєстрували понад 8 500 нових випадків зараження.

Вчені дискутують, чи буде потрібне щорічне щеплення, а ВООЗ закликає до рівності у розподілі вакцин.

Національний інститут інфекційних захворювань Південної Африки повідомив, що понад 70% усіх вірусних геномів, секвенованих у листопаді, це новий варіант.

У багатьох частинах Південної Африки спостерігається стійке зростання кількості нових випадків зараження Covid-19.

Міністерство охорони здоров'я повідомило, що зростання зареєстрували у семи з дев'яти провінцій країни.

Національний інститут інфекційних захворювань заявив, що більшість людей, які потребували госпіталізації, не були вакциновані від коронавірусу.

епідемія

епідемія

АВТОР ФОТО,EPA

Всесвітня організація охорони здоров'я стверджує, що новий варіант виявили як мінімум у 24 країнах світу.

Африканський союз та ООН спільно засудили заборони на поїздки з країн півдня Африки, які запровадили багато країн після виявлення Омікрону.

Видатний південноафриканський епідеміолог та член Африканської цільової групи з коронавірусу професор Салім Абдул Карім в інтерв'ю ВВС заявив, що виправдати ці заборони неможливо.

"Вірус зараз виявлений у понад 20 країнах, тому наполягати на запровадженні заборони для країн півдня Африки, у багатьох із яких насправді навіть не зростає кількість випадків захворювання, на мій погляд, не є рішенням, яке можна виправдати та підтримати", - сказав він.

При цьому професор Карім визнав, що новий варіант ковіду поширюється стрімко, хоча, за його словами, лікарі поки що не можуть сказати, чим це пояснюється: покращенням спостережень та реєстрації нових випадків чи особливостями Омікрону.

Чи потрібні щорічні щеплення?

Тим часом голова компанії Pfizer доктор Альберт Бурла в інтерв'ю ВВС заявив, що людям, швидше за все, потрібно буде робити щорічне щеплення від Covid-19 протягом багатьох років.

На його думку, це необхідно для підтримки "дуже високого рівня захисту".

Генеральний директор Pfizer дав інтерв'ю ВВС до виявлення варіанта Омікрон у Південній Африці.

За словами Бурли, Pfizer вже розробляла та виробляла оновлені вакцини у відповідь на варіанти Бета та Дельта, проте потреби в них не виникло.

Бурла

Бурла

Голова компанії Pfizer Альберт Бурла прогнозує щеплення щороку

Пропустити подкаст і продовжити подкаст Що це було Що це було

Наразі компанія працює над щепленням проти штаму Омікрон. Нова вакцина може бути готова через три-чотири місяці.

Цього року Pfizer отримає від продажів вакцини щонайменше 35 млрд доларів, а вартість її акцій різко зросла.

Однак у той час, як у розвинених країнах більшість населення вже одержала щонайменше одну дозу вакцини, у деяких країнах Африки вакциновано менше 5% жителів.

Альберт Бурла не вибачався за отримання прибутку. На його думку, в результаті були врятовані мільйони життів, і це головне.

"Ми заощадили світовій економіці трильйони доларів, - сказав він. - Це сильний стимул для інновацій напередодні наступної пандемії".

Водночас член Об'єднаного комітету Великої Британії з вакцинації та імунізації професор Адам Фінн в інтерв'ю ВВС заявив, що необхідність щорічних бустерних щеплень проти Covid-19 досі викликає у вчених сумніви.

"Важко сказати, чи будуть нам потрібні бустери протягом невизначено довгого часу - це залежить від того, як далі розвиватиметься цей вірус", - сказав він.

"Вірус грипу змінюється щороку, і нам доводиться змінювати формулу вакцини та повторно імунізувати людей, які перебувають у групі ризику. Це може статися і з коронавірусом, але чи буде потрібна щорічна ревакцинація, поки що неясно".

В Україні Омікрону ще не реєстрували

В Україні новий штам коронавірусу "Омікрон" офіційно ще не виявляли.

Як передає УНІАН, про це сказав голова Комітету Верховної Ради з питань здоров'я нації, медичної допомоги та медичного страхування, народний депутат від "Слуги народу" Михайло Радуцький.

Відповідаючи на запитання щодо нового варіанту коронавірусу "Омікрон", Радуцький зауважив, що станом на сьогодні ні в українських, ні в світових експертів ще немає "однозначної думки" щодо цього штаму.

"Бо ВООЗ ще й досі не визначилася по двох питаннях: перше питання - наскільки захищає вакцина від цього нового варіанту вірусу. По-друге, сьогодні є декілька думок: є думка лікаря, яка вперше визначила цей вірус в Південній Африці, - вона каже, що саме цей варіант вірусу не тяжкий по ускладненнях, але дуже тяжкий за кількістю уражень,.. і що вражає молодших людей. Але при тому не має тяжких ускладнень. Є й інша думка", - сказав депутат і додав, що всі чекають на рішення Всесвітньої організації охорони здоров'я.

"Але те, що цей вірус вже є в Європі, і ми живемо в глобальному світі, і ми розуміємо, що Україна від нього нікуди не подінеться... Ми на комітеті ставили запитання міністру охорони здоров'я, чи наші лабораторії здатні визначати цей вірус, - міністр запевнив, що наші лабораторії здатні визначати цей вірус", - розповів Радуцький.

На запитання, чи в Україні ще не було виявлено "Омікрону", він зазначив, що станом на сьогодні офіційно його ще не виявляли. "Офіційно на сьогодні - ні. Але може хтось переносить легко, не здав аналіз. Я не можу сказати, що його не існує в Україні. Але лабораторно ще немає жодного підтвердженого випадку", - сказав голова комітету.



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW