Історія площі Катедральної у Львові, яка постала на території кладовища, - ФОТО



У рамках спецпроєкту "Історія старого Львова" кореспондентка 032.ua пропонує дізнатися про одну із центральних площ міста - площу Катедральну. 

Площа Катедральна у Львові розташована у центральній частині міста. Вона має досить тривалу історію. Створили цю площу на території колишнього міського кладовища. Наразі - це окраса міста із низкою визначних споруд. Пропонуємо дізнатися про неї детальніше та переглянути архівні та сучасні фото. 

Площа Катедральна, поч. ХХ століття, Фото: photo-lviv.in.ua

Площа Катедральна, поч. ХХ століття, Фото: photo-lviv.in.ua

Про назву площі

Згадка про вулицю Катедральну з'явилася ще до 1795 року. У XIX столітті вживали паралельно дві назви - площа Капітульна і площа Катедральна. Назви пов'язані із Латинським катедральним собором, що від часів середньовіччя знаходиться на цій площі, а також з римо-католицькою капітулою, що діяла при храмі.

У радянський час від 1950 року площу перейменували ім'ям Рози Люксембурґ. Однак згодом історичну назву вдалося повернути. Від 1991 року та до сьогодні - це площа Катедральна.

Площа Катедральна, 1910 рік, Фото: photo-lviv.in.ua

Площа Катедральна, 1910 рік, Фото: photo-lviv.in.ua

Про створення площі 

Площа створена на місці колишнього кладовища, що знаходилось навколо Катедрального собору. Воно існувало орієнтовно у XV  - XVІІІ століттях та займало майже всю територію сучасної Катедральної площі. 

У 1783 році знесли кладовище і мури біля собору за розпорядженням імператора Йосифа ІІ. Тоді на цьому місці утворилася площа. Від кладовища залишилося кілька надгробних статуй святих, які перенесли під стіни собору, каплиця Боїмів, а також збереглися кілька каплиць, прибудованих до собору.

У 1910 роках під час ремонту каналізації виявили фрагменти людських кістяків. Встановили, що вони належали львівському патриціату. Знахідку передали у відділ антропології Львівського університету.

Площа Катедральна, Фото: photo-lviv.in.ua

Площа Катедральна, Фото: photo-lviv.in.ua

Площа Катедральна у наш час досить популярна серед відвідувачів, адже розташована у самому серці міста. Вона налічує також низку визначних пам'яток та споруд, які привертають увагу. Розповідаємо, які будівлі можна побачити на площі.

Площа Катедральна у Львові
Фото: 032.uaПлоща Катедральна у Львові
Фото: 032.ua

Латинський катедральний собор

На площі Катедральній, 1 височить культова споруда - Латинський катедральний собор, який у народі відомий як Катедра. Це головний храм Львівської архідієцезії римо-католицької церкви в Україні та один із найдавніших у місті. 

Грошей та часу на будівництво не шкодували, тому споруду будувалася довго. Роботи тривали приблизно із 1380 років до 1493 року. Через тривалість будівництва та зміну майстрів споруда виконана у стилях різних віків, однак це гармонійно поєднали. Можемо бачити готичні видовжені стрілчасті арки, склепіння і вікна, каплиця оздоблена кам’яним різьбленням. Барокове завершення храму надали реставраційні роботи 1760 - 1778 років.    

За всю історію споруди її неодноразово перебудовували. До нашого часу збереглося 8 добудованих каплиць навколо храму. Вежа є однією з найвищих будівель у центрі міста  і становить 66 м, вона зображена на логотипі Львова та є своєрідною візитівкою.

Латинський катедральний собор, Фото: 032.ua

Латинський катедральний собор, Фото: 032.ua

Каплиця Боїмів

Ще одна визначна пам'ятка сакральної архітектури на площі Катедральній, 1 - Каплиця Боїмів у Львові. Їй вже понад 400 років і вона є однією із найвизначніших споруд XVIІ століття.

Каплицю побудували у 1609 - 1615 роках над фамільним гробівцем родини львівських патриціїв угорського походження Боїмів. Відомо, що львівський купець родом з Угорщини Георгій Боїм розбагатів на торгівлі вином та вирішив збудувати родинну каплицю небаченої краси. Будівлю звели на території тогочасного міського цвинтаря біля Латинського собору.

Фасад каплиці заворожує, її стіни орієнтовані за сторонами світу. Зокрема, можна побачити цитати із Біблії латинською мовою, композиції на тему Страстей Христових, фрескові зображення Богоматері та Ісуса Христа.

Над вхідними дверима до каплиці розміщено два зразки образотворчого мистецтва XVII століття - портрети Георгія Боїма і його сина Павла.  

Каплиця Боїмів, Фото: 032.ua

Каплиця Боїмів, Фото: 032.ua

Кам'яниця "Під левом"  

На площі Катедральній, 2 можна побачити житловий будинок, збудований у XVIII столітті - кам'яницю "Під левом". Там на другому ярусі фасаду над вікном височить скульптура лева. На першому поверсі свого часу розміщувалась крамниця тканин. У 1908 - 1909 роках на другому поверсі діяло Львівське фотографічне товариство. Зараз перший поверх здають під комерцію, однак будинок досі оберігає лев.  

Площа Катедральна, 2Площа Катедральна, 2

Кам'яниця дармухівська

Кам'яниця дармухівська розташована на площі Катедральній, 3. Це житловий будинок, збудований у XVIII столітті. За Польщі перший поверх займали магазини, ремонтна майстерня парасольок Кесслера. За радянських часів - міжобласна база "Союзоптгалантерея", меблевий та трикотажний магазини, ремонт взуття. До кінця 1990 років з площі Катедральної № 3 був вхід до так званої "Булочки" - так у народі називали найбільший у місті хлібний магазин. 

Площа Катедральна, 2, Фото: 032.ua

Площа Катедральна, 2, Фото: 032.ua

Кам'яниця капітульна

На площі Катедральній, 5 розташована кам'яниця капітульна. Назва походить від того, що належала римо-католицькій капітулі (колегії). Її збудували у 1778 - 1780 роках. За виключенням вітрин, кам'яниця зберегла незмінними характерні риси архітектури кінця XVIII століття. У 1850-х роках там розміщувалась 4-класна польськомовна філія II гімназії. Наразі на першому поверсі облаштували один із закладів міста. 

Площа Катедральна, 5
Фото: 032.uaПлоща Катедральна, 5
Фото: 032.ua

Кам'яниця академічна

Кам'яниця академічна розташована на площі Катедральній, 6. Її створили у XVIII столітті та будинок є пам'яткою архітектури національного значення. Первісно будинок мав назву "Академічна колонія" через латинську парафіяльну школу, що там діяла. Пізніше у цій будівлі базувалася філія Краківського університету.

У XIX столітті будинок реконструювали. У наш час будинок має ось такий вигляд: 

Площа Катедральна, 6
Фото: 032.uaПлоща Катедральна, 6
Фото: 032.ua

Будинок латинського архієпископа

На площі Катедральній, 7 розташований триповерховий будинок латинського архієпископа. Його збудовали у 1789 - 1792 роках. Наприкінці XIX століття там діяло архітектурно-будівельне бюро Івана Левинського. У 1888 року дім реконструювали, тоді на фасаді від вулиці Театральної встановили чотири погруддя польських королі. Ось такий сучасний вигляд будівлі: 

Площа Катедральна, 6, Фото: 032.ua

Площа Катедральна, 6, Фото: 032.ua

Читайте також: Перший львівський хмарочос та визначний пам'ятник: історія площі Міцкевича, - ФОТО

Фото на головній: photo-lviv.in.ua



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW